Barevné variety morčat

01.10.2012 00:00

Zbarvení morčat se rozděluje do následujících barvených řad:
-Černo-hnědá řada
-Žluto-červená řada
-Aguti a Argente
-Tan a Fox
-Vícebarevná

Každá z těchto řad má několik barevných variant, některé jsou běžné, některé méně časté.
Barva (množství) pigmentu určuje barvu kůže pod srstí, oušek (boltců), drápků a tlapek ze spodu (chodidel).

Černo-hnědá řada

Černá
Celé morčátko je černé – čím tmavší, tím lepší. Nikde nesmí mít jiné odstíny, nebo skvrnky. Barva časem může zesvětlovat u kořínků. Pigment je také černý (černé drápky, ouška). Morčata mají tmavě hnědé nebo černé oči.

Čokoládová
Morčátko má lesklou tmavě hnědou barvu. Pigment je tmavý – oči, drápky, ouška jsou tmavě hnědé. Očka mohou mít z určitého pohledu červený odstín. Barva časem může zesvětlovat u kořínků.

Lila
Zbarvení je charakteristické namodralým odstínem a lehce růžovým leskem. Kůže je bez pigmentu, oči jsou červené, nebo rubínové. Morčátka se rodí tmavá, časem zesvětlají.

Ice-Lila
Zbarvení vypadá jako lila, ale je o něco světlejší.

Béžová
Jedná se o sytou krémovou barvu. Kůže je bez pigmentu, oči jsou vždy červené. Na bříšku je barva matnější. Morčátka se rodí tmavá, časem zesvětlají.

State-Blue (břidlicová)
Jedná se o namodralé  zbarvení podobné lila, ale bez lesku. Kůže má tmavý pigment, oči musí být co nejtmavší. Celkově se oceňuje co možná nejtmavší zbarvení.

 

Žluto-červená řada

Červená
Barva musí být co nejtmavší a nejsytější – světlý odstín je chybou. Ouška a tlapky mají tmavý (černý) pigment a oči jsou tmavě hnědé. Mláďata se nerodí zcela zbarvená – vybarvují se až v dospělosti.

Zlatá
Zbarvení je světlejší, než u červené. Ouška a tlapky jsou zcela bez pigmentu. Oči mají červenou barvu. Pokud se narodí takto zbarvená mláďata, jejich barva se do dospělosti změní.

Oranžová
Zbarvení je světlejší, než u červené. Ouška a tlapky jsou zcela bez pigmentu. Od zlaté barvy ji rozlišíme podle tmavých očí. Pokud se narodí takto zbarvená mláďata, jejich barva se do dospělosti změní.

Buff
Jedná se o žlutohnědé zbarvení, které nesmí být moc světlé, ani moc do červena – prostě tak akorát. Pokožka je bez pigmentu a oči mají tmavě hnědou, nebo hnědo-černou barvu.

Krémová
Cení se co nejsvětlejší krémová barva, pokožka musí být úplně bez pigmentu. Tmavší odstín, nebo více pigmentu je chybou. Oči jsou tmavé.

Ice-Cream
Srst je zbarvená do žlutého odstínu. Pokožka je bez pigmentu. Je podobná krémovému morčeti, ale rozdíl je, že ice-cream morče má červené oči.

Šafránová
Srst je zbarvená do žlutého až zlatavého odstínu. Pokožka je bez pigmentu. Je podobná morčeti buff s rozdílem, že má červené oči.

Bílá
Zbarvení musí být čistě sněhově bílé (zažloutlá srst je nežádoucí), morčata jsou bez pigmentu, ale mohou mít modré, rubínové, nebo červené oči.

Aguti a Argente

Toto zbarvení je velice vzácné, především zbarvení argente.
Jedná se o původní zbarvení divokého morčete a je vždy složeno ze dvou barev – základní (spodní) barvy a krycí barvy. Každý chloupek má barvu základní, ale na konečku je barva krycí. Vizuálnímu efektu, který toto působí se říká thicking. Thicking je lépe viditelný u morčat s krátkou srstí. Morčata mají i břišní pruh, který má matnější barvu a je viditelně ohraničený. Bříško je bez thickingu, pouze s krycí barvou.
Rozdíl mezi aguti a argente je následující – morčata aguti mají tmavé oči (kromě lososové aguti) a morčata argente mají oči vždy červené.

Aguti
Thicking je na celém tělíčku, kromě bříška (tak zvaný břišní pruh), který má celistvou krycí barvu.

Solid Aguti
Stejné jako aguti, nebo argente, ale thicking je i na břišním pruhu a je tmavší. Zbarvení může být různé – solid zlatá aguti, solit stříbrná aguti.

Zlatá Aguti
Spodní barva je modro-černá, krycí barva je kaštanovo-červená s černým základem. Na bříšku není thicking. Očka jsou hnědá, pigment černý.
Zbarvení je nejvíce podobné původnímu zbarvení divokých morčat,

Šedá Aguti
Spodní barva je černá, krycí barva je žluto-hnědá. Na bříšku není thicking. Oči jsou tmavě hnědé, pigment černý.
Je velice obtížné vyšlechtit morčata s tímto zbarvením, ale lze toho docílit křížením morčete aguti a buff, nebo aguti a krém.

Stříbrná Aguti
Spodní barva je černá, krycí barva je stříbrno-šedá. Spodní barva na bříšku je modro-černá. Pigment je černý a oči tmavě hnědé. Požaduje se rovnoměrné rozpoložení barvy.

Oranžová Aguti
Spodní barva je čokoládová, krycí barva je červená, nebo zlatá. Očka jsou rubínová, pigment hnědý. Bříško je bez thickingu.

Krémová Aguti
Spodní barva je čokoládová, krycí barva je krémová. Bříško je krémové bez thickingu. Pigment je tmavý, takže oči, ouška a drápky jsou tmavě hnědé. Oči jsou rubínové.

Skořicová Aguti
Spodní barva je čokoládová, krycí barva je bílá. Bříško je stříbrno-bílé. Pigment je světle hnědý, oči tmavě hnědé s červeným leskem z určitého úhlu.

Lososová Aguti = Lila-zlatá Argente
Srst je narůžovělá – spodní barva je lila a krycí barva je červená, nebo zlatá. Srst na bříšku je lososová s fialovým nádechem. Pokožka má být bez pigmentu a oči jsou výrazně červené.

Lila-krémová Argente
Spodní barva je lila a krycí barva je krémová. Bříško je čistě krémové. Pokožka má být bez pigmentu – tlapky a uši jsou narůžovělé. Oči jsou červené.

Lila-šafránová Argente
Spodní barva je lila a krycí barva je šafránová. Na bříšku je morčátko čistě šafránové. Pokožka je bez pigmentu a oči jsou červené.

Lila-bílá argente
Spodní barva je lila, krycí barva je bílá. Na bříšku je srst bílá bez thickingu. Kůže je bez pigmentu a oči jsou červené.

Béžová Aguti = Béžovo-zlatá Argente
Spodní barva je béžová, krycí barva je červená, nebo zlatá. Břišní pruh je zlatý bez thickingu. Pokožka je bez pigmentu, oči jsou červené.

Béžovo-krémová  Argente
Spodní barva je béžová , krycí barva je krémová. Břišní pruh je krémový bez thickingu. Pokožka je bez pigmentu, oči jsou tmavé.

Béžovo-krémová/šafránová Argente
Spodní barva je béžová , krycí barva je šafránová. Břišní pruh je šafránový bez thickingu. Pokožka je bez pigmentu, oči jsou červené.

Béžovo-bílá Argente
Spodní barva je béžová, krycí barva bílá. Na bříšku je srst bílá bez thickingu. Kůže je bez pigmentu a oči jsou červené.

Tan a Fox

Toto zbarvení je specifické jinou barvou na bříšku, okolo očí, na čumáčku, bradě, v uších a v jejich přední části. Barva na bříšku je kontrastem k tělíčku.

Černý Tan
Převládá černá barva, bříško a ostatní kontrastní plochy tělíčka jsou tmavě hnědé až do černa. Pigment na ouškách a tlapkách je tmavě černý. Oči jsou tmavě hnědé, nebo černé.

Čokoládový Tan
Převládá čokoládová barva, bříško a ostatní kontrastní plochy jsou oranžové.Pigment je tmavě hnědý a oči mají tmavě červenou (rubínovou) barvu.

Stříbrná Fox
Převládá černá barva, bříško a ostatní kontrastní plochy jsou stříbřitě bílé. Pigment je černý a oči tmavě hnědé.

Čokoládová Fox
Převládá čokoládová barva, bříško a ostatní kontrastní plochy jsou stříbřitě bílé. Pigment je hnědý a oči mají tmavě červenou (rubínovou) barvu.

 

Vícebarevná

Himalájská (ruská) kresba
Brva je bílá s černými, nebo čokoládovými znaky. Takzvaná škraboška je skvrnka na nose. Zbarvené jsou také ouška a tlapky. Malou skvrnku najdeme také na zadečku. Morčátka s tímto zbarvením mají vždycky červené oči.
Mláďátka se rodí bílá, později se zbarvují. Čím tmavší znaky jsou, tím lépe – v zimě jsou zpravidla sytější, nežli v léte.

Šiml
Hlavička je barevná, na nožkách má jakoby ponožky. Na zbytku tělíčka je barva promíchaná s bílou v poměru 1:1. Vyskytuje se v různých barvách – červená, černá, dvoubarevná. Nikdy se nesmí křížit dva šimlové, ani šiml s dalmatincem (kvůli genetickému faktoru, který způsobuje potraty).

Dalmatinec
Hlava je barevná (nejčastěji černo-bílá barva) s bílou lysinkou. Na nožkách má jakoby ponožky a po tělíčku skvrnky. Nikdy se nesmí křížit dva dalmatinci, ani dalmatinec se šimlem (kvůli genetickému faktoru, který způsobuje potraty).

Holandská kresba
Polovina tělíčka je bílá, zbytek srsti je barevný. Specifické josu dvě barevné plošky kolem oček (zasahují až za uši), mezi kterými je bílá lysinka. Toto zbarvení kolem očí je vzdy i na zadní části těla a závisí na němi barva očí. Přední tlapičky jsou bílé, na zadních jsou jakoby ponožky.

Želvovinová
Srst má černé a červené plochy, které musí být co nejvíce ohraničené a nesmí se do sebe vpíjet.

Želvovinová s bílou
Srst má černé a červené plochy, které musí být co nejvíce ohraničené a nesmí se do sebe vpíjet. Navíc se vyskytují plochy bílé.

Bicolor (dvoubarevná)
Dvoubarevná kombinace jakýchkoliv barev kromě červené a černé. Je možná i kombinace barev aguti a argente. Nejméně se vyskytující barva má pokrývat 25 % těla.

Tricolor (tříbarevná)
Tříbarevná kombinace jakýchkoliv barev kromě červené, černé a bílé. Nejméně se vyskytující barva má pokrývat 20 % těla.

Brindle
Zbarvení je červeno-černé, ale barvy musí být jakoby promíchané (nesmí tvořit ohraničené plochy). Ouška a chodidla jsou černá, drápky mohou být bez pigmentu, nebo hnědé, očka tmavě hnědá.