Nemoci morčat

01.10.2012 00:00

Morče, stejně tak jako jakékoliv jiné zvířátko, může trpět nemocemi. Pokud budete morčátko správně krmit, dopřávat mu dostatek vitamínů, udržovat jej v čistotě, můžete tak nemocem předcházet, i když samozřejmě se jim určitě nevyhnete úplně.

Je dobré si morče často (třeba i každý den) zběžně kontrolovat, jelikož pokud nemoc zachytíte v počátku, bude léčba snazší a rychlejší. Pokud pozorujete na morčátku nějaký projev nemoci, je dobré snažit se určit diagnózu a nasadit správnou léčbu – pokud se třeba jedná o projevy nedostatku vitamínů, nebo o lehké povrchové zranění, nemusíte hned běžet k veterináři. Pokud si nevíte rady, zkuste se poradit se zkušenějšími chovateli, nebo raději rovnou navštivte veterináře.

 

Morčecí imunita úzce souvisí se stravou - obsahem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků  a tak dále. Pokud morče dostává nevhodnou stravu delší dobu, časem se u něj pravděpodobně projeví vážnější zažívací potíže, na které by mohlo i zemřít. Dávejte tedy pozor, co svému mazlíčkovi dáváte (viz. Jídelníček).

 

Karanténa

Přineseme-li si domů nové morčátko a už nějaké morčátko máme, měli bychom dodržet karanténu, což znamená, nedávat ihned morčátka k sobě do jedné ubikace, ale nechat je alespoň nějakou dobu (postačí 1-2 týdny) zvlášť. Přinesené morče nemusí být nemocné, ale kdyby bylo, mohli byste zbytečně ohrozit morčátko, které doma již máte. Je dobré nové morče umístit i do jiné místnosti, z důvodu možného přenosu chorob  vzduchem.

Přinesené morče důkladně prohlédněte, zdali nemá parazity nebo holá místa v kožíšku. Kontrolujte jeho bobečky a moč, zdali vypadají běžně, ujistěte se, že zvířátku neteče z čumáčku, ani z očí.

Při manipulaci s mazlíčky, stejně jako při čištění ubikace vždy dodržujeme základní hygienická pravidla.

 

Zažívací potíže

Tyto potíže mohou vzniknout především při nevhodném krmení zvířátka.

Průjem je pro morčátko velice nebezpečný! Projevuje se řidkými bobečky, morčátko může ztratit chuť k jídlu a úplně přestat přijímat potravu. Léčíme jej dietou – morčeti dáváme pouze vodu, seno a měli bychom podávat i probiotika, která dopomohou k rychlejšímu osídlení zažívání užitečnými bakteriemi.

Tympanie je zaviněna podáním velkého množství nadýmavé zeleniny, nebo trávy. Morčátko má nafouklé bříško, je apatické a nepostaví se na nožičky. V tomto případě musíte akutně navšívit veterináře, jelikož nadýmáním se zvířátku nafukuje žaludek a mohl by začít utlačovat vnitřní orgány – například plíce a morčátko by Vám mohlo i zemřít. Veterinář dá morčátku injekci a vy jej pak musíte krmit pouze senem podávaným po jednotlivých stéblech a vodou, dokud nezesílí natolik, aby zase dokázalo jíst samo.

 

Dýchací potíže

Projevují se slzením oček, výtokem z čumáčku, kýcháním, apatií.

Nachlazení je u morčátka závažnějším onemocněním, proto je důležité okamžitě nasadit vitamín C v přírodní formě (paprika, šípek, šípkový čaj – nesmí být teplý) nebo ve formě umělé (Compositum C, Supervit S, Celaskon) – tyto přípravky rozpouštíme ve vodě a podáváme zvířátku do tlamičky stříkačkou. Měli bychom také navštívit veterináře, který nejspíš nasadí antibiotika. Při uživání antibiotik nezapomeňte morčátku podávat i probiotika!

 

Kožní potíže

Plíseň se projevuje vypadanou srstí v kruzích se stroupky a bílým povlakem. Léčba je velice zdlouhavá, plíseň se ráda vrací. Léčí se koupelemi s Imaverolem, nebo Nizoralem. Dejte si velký pozor při manipulaci s takto nemocným morčetem. Plíseň je přenosná na člověka, takže přísně dodržujte hygienu po kontaktu s mazlíčkem, při nanášení mastí, nebo koupání, případně dotýkání se napadených míst použijte jednorázové lékařské rukavice, které po použití ihned vyhoďte.

Absces se u morčátek bohužel objevuje často. Je to boulička na těle naplněná hnisem. Pokud se neléčí, může dojít k prasknutí a vylití hnisu (hnis nemusí vytéci jen ven, ale také dovnitř do těla morčátka – tím může dojít k otravě krve a ke smrti!). Pokud u svého morčátka objevíte absces, neriskujte a zajděte k veterináři, aby mu ránu propíchnul, zbavil hnisu a vydezinfikoval.

 

Parazité

Svrab se projevuje řídnutím srsti a tvořením stroupků. Ihned zajděte k veterináří, dá morčátku mast proti svrabu, jinak se jej nezbavíte. Svrab se na člověka nepřenáší.

Roztoč Chirodiscoides caviae je maličký bílý  podlouhlý parazit nacházející se v srsti morčete. Škodí především kvalitě srsti a způsobuje neklidnost zvířátka. Na člověka se nepřenáší. Spolehlivě se jej zbavíte pomocí přípravku Kadox spray.

Vši  jsou parazité , kteří se živí krví s jsou přenosní na člověka.

Všenky se narozdíl od vší na člověka nepřenáší a živí se kožním mazem.

Napadení všemi i všenkami se projevuje i léčí stejně. Projevuje se tak, že se morče nadměrně škrábě, citlivějším může padat srst, u kořenů chlupů můžeme pozorovat šedé podlouhlé hýbající se tečky. Léčit můžeme přípravky Ivomec, Dectomax, Frontline, Arpatil neo, nebo Diffusil.

 

 

Dodatek k likvidaci vší a všenek

zdroj: https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=nemoci


POZOR! Důležité upozornění při odvšivování 1% Arpalitem:

  • POZOR na záměnu s 5% Arpalitem!
  • Morče nesmí být březí. Může dojít k poškození plodu či potratu apod.
  • Morče musí být, kvůli škodlivým výparům, umístěno ve vzdušné ubikaci. Tzn. např. při ploše 0,50 m² nesmí plné stěny přesáhnout výšku 30 cm. Ideální je klec s mělkým dnem. Z téhož důvodu nedávejte do ubikace budku!
  • Pozor na zasažení očí a dýchacích cest! Raději si 1% Arpalit nastříkejte na ruce či hadřík a oblast hlavičky opatrně potřete.
  • Nedoporučuje se, aby tento zásah prováděli děti!

Postup:
1. den postříkat celý povrch morčete proti srsti co nejvíce ke kořínkům, až je morče mokré či spíše vlhké. Pak si ještě postříkejte ruce a srst řádně promasírujte. Nezapomeňte na nožičky... a sobě rychle a řádně umýt ruce!
3. den opakujte jako první den
7. den morče vykoupat, opatrně vyfénovat, pak případně nastříkat olejovým kondicionérem, učesat a je hotovo.

Pokud máte více morčat, je lepší použít Frontline Spot on (0,1-0,3 ml / dle váhy morčete)
Pro zajištění zničení parazitů je dobré aplikaci po pár dnech zopakovat.

 

Nejlepší a nejpodrobnější seznam nemocí morčátek naleznete na těchto stránkách paní veterinářky MVDr. Denisy Vítkové: Www.morcata.cz/cavia-bohemia/nemoci.html